Рембранд, Rembrandt van Rijn "Нощна стража"


Нощна стража (De Nachtwacht) е името с което е позната една от най-известните творби на холандския художник Рембранд, рисуванa между 1640 и 1642. Това е една от перлите в короната на Rijksmuseum в Амстердам.
Въпреки че името на картината “Нощна стража” е исторически утвърдено, оригиналното и наименование е било “ Ротата на капитан Франс Банинг Кок и лейтенант Вилем ван Райтенбърг.
Картината била назована в XIX век Patrouille de Nuit от френската критика и Night Watch от Сър Джошуа Рейнолдс, от там и името с което е популярна днес. Произходът му идва от неправилно тълкуване, тъй като по онова време картината била толкова увредена и помрачена от окислението на лака и натрупаната мръсотия, че фигурите по нея били почти неразличими, което навеждало на мисълта че действието се развивало през ноща.
“Нощна стража” била укривана в различни бункери в продължение на пет години през втората Световна война, след което се завърнала в музея Rijksmuseum в Амстердам, където била реставрирана.
Изключвайки по горния факт, картината е била предмет на няколко вандалкси нападения. На 14 септември 1975 г. един умствено нестабилен човек я нападнал с нож нанасяйки и многобройни повреди. След което била успешно възстановена, но все пак могат да се видят белези на места.
През 1985 г., посетител на музея я напръскал с киселина. Благодарение на бързата намеса на охранителите, които я напръскали с вода за неутрализиране на киселината, която за щастие не достигнала платното а само повредила боята, картината могла да бъде напълно възтановена.

* Висококачественото копие на картината което виждате на снимката, изработено с маслени бои върху платно (с размери 122 х 183 см.) можете да закупите чрез нас на една съвсем достъпна цена.

** Чрез нас можете също да поръчате изработката на копия на картини на всички световно известни майстори на четката по азбучен ред без ограничение.


3 коментара:

Jackie каза...

Радвам се, че отново сте тук - да ни радвате с произведенията на изкуството и да ни запознавате с полезни факти за картините и техните автори!

Medinamax.art каза...

Благодарим ти Jackie за този мил коментар!Удоволствието е изцяло наше!

Поздрави от екипа!

Анонимен каза...

Интересува ме копие на "Даная" на каква цена се предлага?